Image: ARROW DOWN

Wie wordt jouw favoriete blogger?

Bloggers bieden je - zomaar en gratis - een schat aan info over diabetes. Hun online dagboek inspireert je om met je diabetes om te gaan. Over nieuw onderzoek en medische apparatuur zijn ze als eersten op de hoogte en ook over sport, voeding en hobby’s kom je veel te weten. We stellen je sport- fiets- en technologiefanaat Kevin Keyken voor met zijn blog diabetesensport.be en leading lady op het diabetesforum.be Cathy Van de Moortele met haar blog http://kokenenhogehakken.blogspot.be  Kevin Keyken is 36 jaar, getrouwd en heeft een zoontje, Clément. Van opleiding is hij informaticus, maar Kevin werkt al zes jaar voor een farmabedrijf in een volcontinu ploegensysteem met shiften van 12 uur, overdag, ’s nachts, tijdens weekends en op feestdagen. “Het ploegensysteem maakt het onder controle houden van mijn diabetes moeilijker, maar onoverkomelijk is het niet”, vertelt hij. Geen toeval, want in sport vindt Kevin een uitlaatklep.

Vertel eens over je hobbies?

“Mountainbike, racefietsen, fitness, fotografie en lezen. En de nieuwste technologiesnufjes. Mijn geven me mentale rust.” Die heeft Kevin nodig sinds hij in 2012 zijn diagnose kreeg. “Na me enkele weken slecht gevoeld te hebben, werd ik onwel op het werk. Ik belde de huisarts op en die stuurde me naar de spoed. Daar kreeg ik te horen dat ik met die suikerwaarden al veel vroeger had moeten komen. Ik werd opgenomen en kreeg te horen ik diabetes type 1 heb… Het eerste jaar behandelde mezelf met inspuitingen, mijn lokale ziekenhuis volgde me op.”

Je bent een technologiefreak, dus CGM en pomp spreken vanzelf voor jou.

 “Ik werk in een cleanroom, daar mag ik geen bloed prikken. De fysieke inspanning verschilt van dag tot dag zodat ook mijn insulinegebruik varieert.Daarom ben ik overgestapt naar een pomp. Omdat mijn ziekenhuis geen pompconventie heeft, sta ik nu onder toezicht in een universitair ziekenhuis. Mijn insulinepomp en glucosemonitoring helpen me echt. Dankzij de pomp kan ik veel korter op de bal spelen bij naderende hypo’s of hypers. Zowel op de werkvloer en bij het sporten een voordeel. Ik zit nu mee in een universitair proefproject dat moet bepalen of CGM terugbetaalbaar moet worden voor een bepaalde groep patiënten.”

Met je blog ga je om met je diabetes. Waarover schrijf je zoal?

“Ik vond het moeilijk om iets te weten te komen over sporten met diabetes type 1. Over kort na je diagnose je sport weer oppikken, was niets te vinden. Via mijn blog wilde ik mijn aanpak en ervaringen delen. Mijn eerste blogposts gingen over mijn ervaringen en behandeling in combinatie met sport. Ondertussen is dat uitgegroeid tot algemene informatie over behandeling van diabetes type 1 en hoe je ermee kan leven.”

Wat brengt bloggen je zelf bij, en krijg je veel reacties?

“Ik kom in contact met andere mensen met diabetes type 1 die mijn interesse delen voor behandelingen en toestellen (sensoren of pompen). Sommige vragen zijn ook voor mij nieuw. Dat stimuleert me om verder te doen. Met sommige mensen heb ik persoonlijk contact, zoals met een fantastische groep mensen op het Belgische Diabetesforum. We hebben elkaar al enkele keren ontmoet, er is zelfs iemand met wie ik af en toe ga fietsen.”

Was schrijven altijd al een passie voor je?  

“Mijn blog is mijn eerste schrijfervaring. Verder heb ik niet de ambitie om bijvoorbeeld een boek te schrijven. De blog is er louter om mensen te informeren. Er komen spannende en beloftevolle onderzoeken aan. Ik volg die op de voet en zal er ook over schrijven op mijn blog als ik voldoende én juiste informatie verzameld heb. De toekomst ziet er alvast rooskleurig(er) uit!”Cathy Van de Moortele (46), getrouwd met twee dochters, is supermoderator op diabetesforum.be en een Bekende Diabetesblogster over lekker en gezond koken. Cathy werkt fulltime als persoonlijk assistente voor een dame met fysieke beperkingen. Ze houdt enorm van koken, post dagelijks nieuwe recepten en geeft voordrachten over diabetes en koken.

Vertel, hoe lang heb je al diabetes?

Cathy: “Ik kreeg mijn diagnose in 2002. Eerst 4 jaar op spuitjes, daarna overgeschakeld op insulinepomp. Ondertussen gebruik ik ook al meer dan drie jaar CGM, wat mijn HbA1c zeker ten goede gekomen is. Nu heb ik al zes en een half jaar een HbA1c tussen 6-7% met een tijdlang een uitschieter naar 7.2%.”

Waarover schrijf je zoal en hoe blij word je ervan?

“Dagelijkse problemen die ik ondervind door mijn diabetes, of dingen die lezers opwerpen over werk, thuis, reizen… Bloggen helpt me om met mezelf in contact te blijven. Door over diabetes te schrijven, sta ik erbij stil hoe ik er zelf mee omga. Ik leer andere visies en mensen kennen. Soms vloeit er een ontmoeting uit voort. Ik word ook gelezen door diabeteseducatoren en endocrinologen. Ervaren dat ook op deze manier over de praktijk bijleren, is fijn. Tijdens een consultatie is daar niet altijd tijd voor.”

Heeft je blog al geleid tot opdrachten?

“Ik geef af en toe voordrachten voor verenigingen en scholen. Pas nog ontmoette ik een volger die al zestig jaar type 1 heeft. Fijn om te horen dat hij moed put uit mijn blog en het leuk vindt dat er iemand over de praktijk schrijft. Van hem leer ik dan weer hoe het vroeger ging, toen er nog geen meters waren. Pompjes en CGM kende hij niet. Naast mijn wekelijkse diabetesblog heb ik ook een dagelijkse kookblog: www.kokenenhogehakken.blogspot.be én mijn facebookpagina's Koken en Hoge hakken en Aan tafel met Type 1 diabetes. Af en toe wordt een blogpost van mij overgenomen door de diabetesliga Meetjesland. Op mHealth24/7 (www.mhealth247.com) ben ik ook gastblogger. Ik zou het leuk vinden om ooit een boek te publiceren. Omdat ik ook gek ben op gadgets en manieren om je pomp/CGM te dragen, komt er zeker ook een blog met meer nieuws op dat vlak.​”

Bedankt, Kevin en Cathy!

Wieland De HoonBrownies

Ingrediënten

Voor de biscuit

 • 465 g vaste bak- en braadvetstof uit een vlootje
 • 375 g eieren
 • 205 g Tagatesse
 • 465 g pure chocolade met Stevia
 • 135 g bloem
 • 300 g hazelnoten, gehakt en geroosterd
 • 50 g pistaches, gehakt en geroosterd

Voor de chocoladeganache

 • 365 ml light room (5% vetgehalte)
 • 65 g Tagatesse
 • 375 g pure chocolade met Stevia
 • 120 g vaste bak-en braadvetstof uit een vlootje

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 165 °C
 2. Meng voor de biscuit de vetstof met de eieren en de Tagatesse.
 3. Smelt de chocolade en roer hem door de boter met eieren.  Spatel er de gezeefde bloem door.
 4. Vet een ovenschotel licht in en bestuif met bloem.   Schep er het beslag in en strooi er de geroosterde hazelnoten en pistaches over.
 5. Doe in een vorm van 30 x 20 centimeter en bak 30 tot 40 minuten in het midden van de oven.
 6. Breng voor de ganache de light room met de Tagatesse tot het kookpunt.  Breek de chocolade in stukjes en giet er de room over.  Voeg er de vetstof in kleine stukjes bij en roer voorzichtig door. 
 7. Giet het mengsel door een zeef en schenk over de brownie.
 8. Snijd in stukken.

Voedingswaarde per portie van 30 g (= 0,2 KWH)

Voedingswaarde 149 kcal (612 kJ)
Proteïnen  2 g
Vetstoffen 12,4 g waarvan  3,5 g VVZ
Koolhydraten  2,3 g waarvan 0,6 g suikers
Vezels  3,7 g

Bron : Lekker zonder suiker (Lannoo)
www.lannoo.be/lekker-zonder-suiker

Ascensia, CONTOUR, Second-Chance zijn handelsmerken van Ascensia Diabetes Care Holdings AG.

Apple en het Apple-logo zijn in de Verenigde Staten en andere landen gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc. App Store is een service van Apple Inc. Het Bluetooth-woordmerk en de Bluetooth-logo's zijn handelsmerken van Bluetooth SIG, Inc. en elk gebruik van betrokken merk hierin onder licentie. Google Play is een handelsmerk van Google Inc