CONTOUR® Diabetes Solutions heeft zich tot doel gesteld het leven van mensen met diabetes en de zorgverleners die hen daarbij helpen te vereenvoudigen. Dit doen we niet alleen door het ontwikkelen van nieuwe producten, maar ook door informatie aan te bieden en te delen. Deze filosofie passen we vanzelfsprekend ook toe op onze website en onze vernieuwde SimpleWins Journal nieuwsbrief.
U voelt zich beter wanneer u 100% op uw glucosemeter kan vertrouwen? Dan is de nieuwe Contour® Next Link 2.4 van Ascensia Diabetes Care wellicht de juiste meter voor u. De enige glucosemeter die draadloos communiceert met de MiniMed™ 640G insulinepomp van Medtronic. Zo worden eenvoud en uiterst nauwkeurige glucosemetingen van de Contour ® Next Link 2.4 meter gecombineerd met de optimale pomptherapie van de MiniMed™ 640G insulinepomp.
De voordelen voor u samengevat:
Neem ook een kijkje op het Contour Diabetes Solutions YouTube kanaal met product demo’s
Op 26 april werd op het groene domein van het Atheneum van Keerbergen onder veel mediabelangstelling de Sweethearts spellendoos voorgesteld. Met deze gloednieuwe educatieve tool leggen meester of juf in de kleuterklas het hoe en waarom uit van prik, hyper of hypo … en die extra koek. Fijn voor het diabetespatiëntje én de ouders. De Sweethearts spellendoos werd bedacht door Audrey Swinnen, mama van diabetespatiëntje Senne. Het kinderdiabetesteam van UZ Leuven bood de broodnodige ondersteuning. Kinderarts Kristina Casteels en psychologe Eveline Goethals zijn alvast blij met het resultaat.
De spellendoos bestaat uit een puzzel (met de auto en de sleuteltjes), een kleurplaat, een emo-meter (waarop kleuters kunnen aangeven of ze bang, blij, verdrietig of boos zijn) en een voorleesboek, Zoetjes. Het resultaat van heel wat teamwerk. “Het hele kinderdiabetesteam heeft meegewerkt - of minstens met veel instemming bekeken - waar we naartoe werkten”, vertelt professor Kristina Casteels. “In het UZ Leuven zijn we met drie artsen, verpleegkundigen en diëtisten, een psychologe, een sociaal assistente en een secretaresse. In het totaal hebben we zo’n 280 patiëntjes tussen de 0 en de 18 jaar onder onze hoede. Om de drie maanden komen de kinderen op raadpleging. De incidentie van type 1 diabetes stijgt progressief en dan vooral bij jonge kinderen, van 0 tot 9 jaar. Type 1 diabetes lijkt dus steeds vroeger te beginnen.”
Sleuteltjes
Meer jonge kinderen met diabetes, het maakt van Sweetheart een extra welkom initiatief. Ouders en leerkrachten krijgen eindelijk iets in handen om type 1 diabetes uit te leggen op maat van heel jonge kinderen. “We hebben al een infopakket, Stap voor Stap”, vervolgt professor Kristina Casteels, “maar dat is enkel geschikt voor oudere, schoolgaande kinderen. De cellen in het bloed worden erin voorgesteld als huisjes met een deurtje. De insuline is een sleutel waarmee de deur geopend kan worden en de energie – de glucose, voorgesteld door hout voor de kachel - zo in het huisje kan binnenkomen. Zonder insuline blijft de deur dicht en de suiker, de glucose, buiten. Wat leidt tot teveel suiker in je bloed… maar geen energie in de cellen.
Mooi teamwerk
Dat verhaal was te moeilijk voor kleuters. Dankzij heel wat gesprekken en ideeën uitwisselen met ‘haar’ educator Marianne Dejonghe, kreeg Audrey Swinnen dan het idee om de sleutel als metafoor voor insuline wel te behouden, maar bevattelijker en eenvoudiger te maken. “Het werd beeldspraak waardoor kleuters echt begrijpen wat er aan de hand is met hen – of met hun klasgenootje” vertelt psychologe Eveline. “Samen hebben we vanuit elke discipline alles op punt gesteld. Verpleegkundigen, diëtisten, psychologe: iedereen leverde een bijdrage tot een mooi geheel. Het was een intensief proces en Audrey heeft zich er enorm voor ingezet. Haar zoontje wordt ook door ons behandeld en opgevolgd, ze is ervaringsdeskundige. Daarom past de spellendoos ook zo precies in de leefwereld van kleuters.”
Ook voor familie
Dat de Sweetheartsdoos in de klas ligt, maakt ook dat die het hele schooljaar door ingezet kan worden of zelfs mee opschuift naar de volgende kleuterklas. Maar ook familie kan er veel aan hebben, zodat iedereen dezelfde taal spreekt tegen het kind. “We werken echt gezinsgericht. Het kinderdiabetesteam van UZ Leuven hechtte altijd al veel belang aan psychologische ondersteuning. Diabetes moet zoveel mogelijk worden opgenomen in de dagelijks routine van het kind, zodat het gewoon past in het rijtje van dagelijkse activiteiten. Een kind met diabetes wil zijn zoals alle anderen. Teveel verwennen omwille van diabetes is echt uit den boze.”
Te verkrijgen via Ascensia Diabetes Care
“Hoe beter een kind zijn ziekte begrijpt, hoe beter de therapietrouw zal zijn”, besluit professor Kristina Casteels. “Vooral onwetendheid brengt angst teweeg. En hoe jonger het kind, hoe belangrijker het is om die weg te nemen. Sweethearts speelt daar een belangrijke rol in.” De box wordt nu via Ascensia Diabetes Care volop verdeeld aan de verschillende kinderconventiecentra. “Wordt er een kleuter opgenomen, dan geven wij er eentje mee. Voor reacties is het nog wat vroeg” besluit de kinderarts, “Maar het ziet er veelbelovend uit, want de kinderen vinden de Sweethearts spellendoos alvast heel interessant.” Tijdens de persvoorstelling in de Keerbergse kleuterklas bleek dat de kleinsten het daar alvast mee eens zijn, druk doende grote mensen en journalisten of niet…
www.ascensiadiabetescare.be/nl/leven-met-diabetes/sweethearts
De leerkrachten van de gastronomische school Ter Groene Poorte in Brugge maakten in samenwerking met de Diabetes Liga vzw een gezond gastronomisch kookboek: Lekker zonder Suiker. De recepten werden ontwikkeld door docenten van de gastronomische school Ter Groene Poorte en zijn geschikt voor dagelijks gebruik én feestelijke gelegenheden. De Diabetes Liga volgde alles nauwgezet op. Een unieke samenwerking die leidde tot een pleidooi voor lekkere en gezonde voeding. Of zoals sterrenchef Frank Fol in het voorwoord schreef: ‘Als gezond samengaat met genieten hebben we geen excuses meer om het niet te doen.’ Coördinator Paul Van Damme licht toe.
Lekker zonder
“Vorig jaar zijn we gestart met het idee om vanuit de school een aantal boeken uit te geven. Ter Groene Poorte is ook een kenniscentrum voor voedingsberoepen. We hebben Uitgeverij Lannoo benaderd met het idee: het eerste boek in de reeks werd Lekker zonder gluten (2014, al in tweede druk)”. Lekker zonder suiker maakt dus deel uit wat nu al de Lannoo-reeks Lekker zonder … is, want al in september verschijnt een derde boek: Lekker zonder Allergenen. Volgend jaar zijn er plannen voor een vierde boek: Lekker zonder Lactose.”
Sterk onderbouwd
Telkens zijn het boeken die een hoge productkennis vergen, en daarvoor staat de gastronomische school Ter Groene Poorte garant. “Voor Lekker zonder Suiker kwam uit de auteursgroep eerst het idee om gewoon zonder toegevoegde suiker te werken”, vertelt Paul Van Damme. “De Diabetes Liga reageerde enthousiast, maar wilde pas meestappen in de uitgave wanneer die op dieetvlak perfect onderbouwd zou zijn. Bij de auteursvergaderingen zou er dus altijd iemand van de Liga aanwezig zijn die feedback gaf. Het moest meer zijn dan een boek waarin we de toegepaste suikers zouden vervangen door vervangende producten, dat was vanaf het begin duidelijk. De Liga wilde ook een boek dat ruimer is dan enkel gericht op diabetici, maar een algemeen gezond boek.”
Geëxperimenteerd
Eenvoudig was het niet zo meteen. “Eerst was dat een beetje wennen voor ons: voor een bakker of een slager-traiteur geldt vooral dat iets lékker moet zijn. Enkel de suikers eruit halen volstond lang niet, zo bleek. Maar zowel de koks als de Liga staan volledig achter het resultaat. Belangrijk: de leerlingen in de bakkerij in de specialisatiejaren hebben samen met de leerkracht geëxperimenteerd om te komen tot de recepten in het boek.”
Lesonderdeel
“Een van onze specialisatiejaren is de dieetbakkerij. Het boek werd er op een bepaald moment zelfs onderdeel van de les. Door de klas werden er ook recepten voorgesteld en de leerlingen werden betrokken bij de presentatie van de gerechten. Foodfotografie is bovendien ook een aspect geweest van de hele ervaring. Het boek wordt nu verdeeld op 2850 exemplaren in eerste druk. We hebben goede hoop op een tweede druk en een vertaling zou natuurlijk fijn zijn, maar dat hangt van de uitgeverij af. We verwachten er in ieder geval veel van!”, besluit Paul Van Damme enthousiast.
Meer info
Ter Groene Poorte, Spoorwegstraat 14, 8200 Brugge
paul.van.damme@tergroenepoorte.be
daan.vanslembrouck@tergroenepoorte.be
050 403020 – 0472 707538
Diabetes Liga vzw, Ottergemsesteenweg 456, 9000 Gent
liga@diabetes.be stijn.deceukelier@diabetes.be 09 2200520
Uitgeverij Lannoo, 144 p., €19,99
Varkenshaas is een bekend stukje vlees, dat in bijna alle mediterrane restaurants wordt geserveerd. Het bestaat uit de meest malse spier van een varken en het wordt vaak gebakken geserveerd in roomsaus. Traditioneel wordt het aangevuld met krieltjes, aardappels of patat. Daarnaast is bij het gerecht vaak een goede groente aanwezig. Het duurt niet lang om een varkenshaas te bereiden. Wat van belang is, is dat je het vlees aan de zijkanten dicht laat schroeien, maar dan binnenkant sappig houdt.
INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSWIJZE
Snij de varkenshaasjes in plakken van 2 cm dikte. Verhit de helft van de boter in een pan en bak het vlees hierin ongeveer 4 minuten, halverwege keren.Het vlees kruiden met zout en peper en een beetjes paprikapoeder of kerriepoeder (naar keuze). Neem het vlees uit de pan en verpak het in aluminiumfolie om warm en sappig te houden.
De gesnipperde sjalotten ongeveer 2 minuten zachtjes bakken in de bakboter van het vlees. De roomkaas met kruiden toevoegen en al roerend laten smelten. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels worcestershiresaus.
De broccoliroosjes en de bloemkoolroosjes beetgaar koken in gezouten water of in de microgolf. De uitgelekte broccoli en bloemkool even door de saus roeren.
Jonge krielaardappelen goed wassen, maar niet schillen, en koken in gezouten water. Verhit de helft van de boter in een pan en bak de aardappelen hierin goudbruin. Net voor het serveren overstrooien met de vers gehakte peterselie.
Schik de broccoli en bloemkool in de saus op de borden. Leg de plakjes varkenshaasje in waaiervorm op de groenten in saus. Serveer met de goudbruine krieltjes met peterselie.
Nauwkeurige bloedglucosewaarden zijn belangrijk voor een optimaal diabetesmanagement. De norm voor de nauwkeurigheid van een glucosemeter is onlangs strenger geworden en dit heeft een belangrijke impact op je dagelijks diabetesbeheer. Leer er alles over in de volgende film.
Ascensia, CONTOUR, Second-Chance zijn handelsmerken van Ascensia Diabetes Care Holdings AG.
Apple en het Apple-logo zijn in de Verenigde Staten en andere landen gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc. App Store is een service van Apple Inc. Het Bluetooth-woordmerk en de Bluetooth-logo's zijn handelsmerken van Bluetooth SIG, Inc. en elk gebruik van betrokken merk hierin onder licentie. Google Play is een handelsmerk van Google Inc