Diabetes onder controle krijgen: het belang van voeding en lichaamsbeweging

Diabetes is een complexe en uitdagende aandoening en het kan moeilijk zijn om te weten welke stappen u moet nemen om uw traject gemakkelijker te maken. Het goede nieuws is dat er eenvoudige veranderingen in levensstijl zijn die u vandaag kunt maken om u te helpen! In deze nieuwsbrief zullen we ons concentreren op het delen van informatie en tips over voeding en lichaamsbeweging die u kunnen helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden en u gezonder te laten voelen en meer controle over uw conditie te krijgen.

Diet and Exercise

Het belang van actief te blijven

Als u diabetes heeft, is actief blijven essentieel! Regelmatig sporten is een belangrijke manier om uw bloedsuikerspiegel te helpen verbeteren, omdat het uw lichaamscellen kan helpen om insuline effectiever te gebruiken.1,2 Lichaamsbeweging kan ook het cholesterolgehalte verbeteren,2 de bloeddruk verbeteren en uw gewicht blijvend verlagen.3

Bent u op zoek naar ideeën om beweging een onderdeel van uw dagelijks leven te maken, bekijk dan de onderstaande tips:4

 • Begin klein: als u net begint met sporten, probeer dan kleine veranderingen aan te brengen waarbij u meer kunt bewegen in uw dagelijkse leven. Probeer bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift te gebruiken, wandel naar uw plaatselijke winkels in plaats van de wagen te nemen of organiseer wandelingen met vrienden en familie.

 • Laat uw hart sneller kloppen: als u klaar bent om een stapje verder te gaan, probeer dan aerobic oefeningen zoals hardlopen, fietsen en zwemmen. Dit soort activiteiten is nuttig om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en zal uw hart gezonder maken.

 • Voeg krachttraining toe: Als u kunt, probeer dan twee tot drie keer per week krachttraining te doen. Dit soort beweging kan ervoor zorgen dat uw spieren en botten sterk blijven en uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden door uw lichaam te helpen insuline beter te gebruiken.

 • Blijf flexibel: denk eraan om voor en na het sporten te stretchen om spierblessures te voorkomen.

Neem contact op met uw arts voordat u wijzigingen aanbrengt in uw bewegingspatroon, om er zeker van te zijn dat u begrijpt welke impact dit kan hebben op uw bloedglucosewaarden en welke stappen u moet nemen om veilig en gezond te blijven.

Hoe zit het met uw voeding?

Naast actief blijven, is een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon de sleutel om uw diabetestraject in de hand te houden! Het eten van de juiste voedingsmiddelen kan helpen om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden, uw hart gezond te houden en complicaties op de lange termijn te voorkomen die in verband kunnen worden gebracht met diabetes.

Hierbij een aantal tips die u kunt toepassen om een uitgebalanceerd dieet in stand te houden:

Verdeel uw bord in 3 vakken5

Probeer uw bord als volgt onder te verdelen: 

 • De helft van het bord: niet-zetmeelrijke groenten zoals wortelen, spinazie en broccoli
 • Een kwart van het bord: 100 tot 120 gram mager vlees zoals kip of kalkoen
 • Een kwart van het bord: zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, pasta of maïs
 • Probeer daarnaast magere melk of fruit toe te voegen

Matig de grootte van de porties, maar eet met regelmaat5

 • Houd rekening met de aanbevolen portiegroottes en probeer niet te veel te eten tijdens de maaltijden. 

 • Als u door het verminderen van uw portiegroottes honger krijgt, probeer dan uw maaltijden te spreiden. Zo zorgt u ervoor dat u regelmatig eet en voldoende calorieën binnenkrijgt.

Tel de koolhydraten6

 • Het tellen van koolhydraten klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk een gemakkelijke manier om een gezond voedingspatroon te behouden en het is bewezen dat het op de lange termijn gezondheidsvoordelen biedt.

 • U kunt een beknopte handleiding voor het tellen van koolhydraten raadplegen om erachter te komen hoeveel gram koolhydraten u dagelijks tot zich zou moeten nemen. Daarnaast zijn er verschillende apps die u kunnen helpen bij het registreren van uw koolhydraatinname, zodat het tellen van koolhydraten makkelijker in uw dagelijks leven past.

 • Als u een nieuw dieet probeert, test dan uw bloedsuikerspiegel voor en na het eten gedurende de eerste paar dagen. Dit is om te controleren of het koolhydraatgehalte in uw maaltijden ervoor zorgt dat u uw bloedsuikerspiegel overschrijdt.

Gebruik diabetesvriendelijke recepten

U kan dit receptenboek voor patiënten met diabetes raadplegen7 via de Diabetes Liga: https://shop.diabetes.be/product/lekker-koken-met-diabetes/

Het pad naar een gezonde levensstijl is misschien niet gemakkelijk, en sommige van de bovenstaande suggesties werken misschien beter voor u dan andere. Het belangrijkste is om door te zetten en nieuwe dingen te blijven proberen totdat u het voedings- en bewegingspatroon hebt gevonden dat bij u past. Als u dat eenmaal doet, ziet u mogelijk grote verbeteringen in uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en krijgt u wellicht meer controle over uw diabetes!

Hoe blijft u momenteel actief in uw dagelijkse leven? Heeft u favoriete recepten of voedingstips die u wenst te delen met de diabetesgemeenschap? We horen het graag van u, dus deel ze alstublieft met ons via info@ascensiadiabetescare.be. Zo kunnen ze worden vermeld op onze sociale media kanalen.

Blijf ons volgen voor onze volgende update, die gericht zal zijn op diabetes en geestelijke gezondheid!

Referenties

1. Kirwan JP, del Aguila LF, Hernandes JM, et al. Regular exercise enhances insulin activation of IRS-1-associated P13K in human skeletal tissue. J Appl Physiol. 2000;88:797-803. 

2. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2016;39:2065-2079 l DOI:10.2337/dc16-1728. 

3. Wing R, The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Interventions in Type 2 Diabetes. N Engl J Med 2013;369:145-54. DOI: 10.1056/NEJMoa1212914 

4. AADE7 Self-Care Behaviors® BEING ACTIVE. https://www.diabeteseducator.org/docs/default-source/living-with-diabetes/tip-sheets/aade7/aade7_being_active.pdf?sfvrsn=12 accessed January 11th 2021. 

5. Center for Disease Control and Prevention https://www.cdc.gov/diabetes/managing/eat-well/meal-plan-method.html accessed January 11th 2021 

6. Ascensia Diabetes Care. Quick guide to carbohydrate counting, 2017. 

7. American Diabetes Association. https://shopdiabetes.org/collections/diabetes-cookbooks accessed January 11th 2021.