Diabetes onder controle krijgen: het belang van voeding en lichaamsbeweging

Diabetes is een complexe en uitdagende aandoening en het kan moeilijk zijn om te weten welke stappen u moet nemen om uw traject gemakkelijker te maken. Het goede nieuws is dat er eenvoudige veranderingen in levensstijl zijn die u vandaag kunt maken om u te helpen! In deze nieuwsbrief zullen we ons concentreren op het delen van informatie en tips over voeding en lichaamsbeweging die u kunnen helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden en u gezonder te laten voelen en meer controle over uw conditie te krijgen. Overleg altijd met uw zorgverlener voordat u wijzigingen aanbrengt in uw levensstijl, behandeling, voeding of lichaamsbeweging.

Diet and Exercise

Het belang van actief te blijven

Als u diabetes heeft en u kunt sporten onder begeleiding van uw zorgteam, is actief blijven essentieel! Regelmatig sporten is een belangrijke manier om uw bloedsuikerspiegel te verbeteren, omdat het uw lichaamscellen kan helpen om insuline effectiever te gebruiken.1,2 Lichaamsbeweging kan ook het cholesterol verbeteren,2 het verbetert de bloeddruk en kan uw gewicht duurzaam verlagen.3

Bent u op zoek naar ideeën om beweging een onderdeel van uw dagelijks leven te maken, bekijk dan de onderstaande tips:4

 • Begin klein: als u net begint met sporten, probeer dan kleine veranderingen aan te brengen waarbij u meer kunt bewegen in uw dagelijkse leven. Probeer bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift te gebruiken, wandel naar uw plaatselijke winkels in plaats van de wagen te nemen of organiseer wandelingen met vrienden en familie.

 • Laat uw hart sneller kloppen: als u klaar bent om een stapje verder te gaan, probeer dan aerobic oefeningen zoals hardlopen, fietsen en zwemmen. Dit soort activiteiten is nuttig om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en zal uw hart gezonder maken.

 • Voeg krachttraining toe: als u kan, probeer dan aan krachttraining te doen. Dit soort beweging kan ervoor zorgen dat uw spieren en botten sterk blijven en uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden door uw lichaam te helpen insuline beter te gebruiken.

 • Blijf flexibel: denk eraan om voor en na het sporten te stretchen om spierblessures te voorkomen.

Neem contact op met uw arts voordat u wijzigingen aanbrengt in uw bewegingspatroon, om er zeker van te zijn dat u begrijpt welke impact dit kan hebben op uw bloedglucosewaarden en welke stappen u moet nemen om veilig en gezond te blijven.

Hoe zit het met uw voeding?

Naast actief blijven, is een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon de sleutel om uw diabetestraject in de hand te houden! Als u insuline gebruikt, is het vooral belangrijk om uw inname van koolhydraten onder controle te houden, om zo uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Behalve dat het u helpt uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden, kan het eten van de juiste voedingsmiddelen u helpen uw hart gezond te houden en complicaties op de lange termijn die verband houden met diabetes te voorkomen.

Hierbij een aantal tips die u kunt toepassen om een uitgebalanceerd dieet in stand te houden. Neem contact op met uw zorgverlener als het volgende voor u geschikt kan zijn:5,6

Matig de grootte van de porties, maar eet met regelmaat

 • Houd rekening met de aanbevolen portiegroottes en probeer niet te veel te eten tijdens de maaltijden. 

 • Als u door het verminderen van uw portiegroottes honger krijgt, probeer dan uw maaltijden te spreiden. Zo zorgt u ervoor dat u regelmatig eet en voldoende calorieën binnenkrijgt.

Tel de koolhydraten5,6 

U kunt berekenen hoeveel insuline u moet nemen om uw bloedglucosewaarden na het eten onder controle te houden:

 • Als u tijdens de maaltijd insuline gebruikt, noteer dan elke gram koolhydraten die u eet en bereken uw dosis insuline op basis van dat aantal. Deze geavanceerde vorm van koolhydraten tellen wordt aanbevolen als u intensieve insulinetherapie ondergaat met injecties of een pomp.

 • Als u geen insuline gebruikt tijdens de maaltijd, is een gedetailleerde telling van koolhydraten misschien niet van cruciaal belang om uw bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Als u echter uw koolhydraatinname noteert, kunt u uw voeding en gezondheid algemeen in de gaten houden.

 • Voor het aantal gram koolhydraten dat u per dag moet eten, kunt u bij uw diabetesverpleegkundige terecht. Daarnaast zijn er verschillende apps die u kunnen helpen bij het registreren van uw koolhydraatinname, zodat het tellen van koolhydraten makkelijker in uw dagelijks leven past.

Probeer de methode Diabetes Plate7

Verdeel uw bord in 3 vakken en probeer een maaltijd op te bouwen die er als volgt uitziet:

 • De helft van het bord: niet-zetmeelrijke groenten zoals wortelen, spinazie en broccoli

 • Een kwart van het bord: 100 tot 120 gram mager vlees zoals kip of kalkoen

 • Een kwart van het bord: zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, pasta of maïs

 • Probeer daarnaast magere melk of fruit toe te voegen

Hoe blijft u momenteel actief in uw dagelijkse leven? Heeft u favoriete recepten of voedingstips die u wenst te delen met de diabetesgemeenschap? We horen het graag van u, dus deel ze alstublieft met ons via info@ascensiadiabetescare.be. Zo kunnen ze worden vermeld op onze sociale media kanalen.

Blijf ons volgen voor onze volgende update, die gericht zal zijn op diabetes en geestelijke gezondheid!

De informatie die u wordt aangeboden door Ascensia Diabetes Care Belgium betreft algemene informatie. Het is niet bedoeld om te worden gebruikt als medisch advies, diagnose of behandeling en mag het advies van uw zorgverlener niet vervangen. Praat altijd met uw zorgverlener voordat u wijzigingen aanbrengt in uw voeding, lichaamsbeweging of behandeling.

Referenties

1. Kirwan JP, del Aguila LF, Hernandes JM, et al. Regular exercise enhances insulin activation of IRS-1-associated P13K in human skeletal tissue. J Appl Physiol. 2000;88:797-803. 

2. Colberg SR et al. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2016;39:2065-2079.  

3. Wing R, The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Interventions in Type 2 Diabetes. N Engl J Med 2013;369:145-54. DOI: 10.1056/NEJMoa1212914 

4. AADE7 Self-Care Behaviors® BEING ACTIVE. https://www.diabeteseducator.org/docs/default-source/living-with-diabetes/tip-sheets/aade7/aade7_being_active.pdf?sfvrsn=12. Accessed February 2021. 

5. Ascensia Diabetes Care. Quick Guide to Carbohydrate Counting 2017. Accessed February 2021. 

6. American Diabetes Association. https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/understanding-carbs/carb-counting-and-diabetes. Accessed February 2021. 

7. Center for Disease Control and Prevention https://www.cdc.gov/diabetes/managing/eat-well/meal-plan-method.html. Accessed February 2021. 

8. American Diabetes Association. https://shopdiabetes.org/collections/diabetes-cookbooks. Accessed February 2021.