Koolhydraten hebben de meeste impact op uw bloedglucosewaarde!2
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze lege calorieën bevatten. Geef in plaats daarvan de voorkeur aan groenten en “natuurlijke” voeding. Houd uw koolhydraatinname in de gaten en controleer regelmatig uw bloedglucosewaarde. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die de meeste energie voor je lichaam leveren. Daarom zijn ze erg belangrijk als het gaat om gezond eten! Er zijn verschillende soorten koolhydraten, die je bloedsuikerspiegel op verschillende manieren beïnvloeden (snel of langzaam). Dit betekent dat je moet letten op het soort en de hoeveelheid koolhydraten die je eet.
Wilt u weten hoeveel koolhydraten u eet?
Begin nu met het tellen van de koolhydraten4 in uw maaltijden, drankjes en snacks! Op het voedingsetiket staat hoeveel koolhydraten het voedsel bevat. Voor voedingsmiddelen zonder etiket, zoals verse producten, kunt u een schatting maken van de hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten. Als u uw koolhydraatinname en uw bloedglucosewaarde vóór en twee uur na het eten registreert, kan uw diabeteszorgteam zien hoe uw lichaam reageert op verschillende maaltijden en uw individuele medicatie (indien nodig) en uw maaltijdplan dienovereenkomstig afstemmen. Praat met uw arts over welk dieet het beste voor u is.
Tel uw koolhydraten4
Afhankelijk van hoeveel van de verschillende soorten koolhydraten u eet, zal uw bloedglucosewaarde snel of langzaam stijgen. Daarom is het tellen van koolhydraten een goede manier om uw bloedglucosewaarde onder controle te houden.
Dieet en lichaamsbeweging
Een individueel voedingsplan en regelmatige lichamelijke activiteiten maken altijd deel uit van de therapie. Zorgverleners adviseren over het algemeen oefeningen met een matige intensiteit gedurende ten minste 30 minuten per dag, op de meeste dagen. Dit kan onder meer stevig wandelen, zwemmen of zwangerschapsyoga zijn.3